
Ik hoorde eind vrijdagmiddag 17 september 2007, nog versuft door de toegediende verdoving, meteen na afloop van het onderzoek dat ik had ondergaan dat er sprake was van een vrij ernstige situatie. De arts aan mijn bed was somber. De tumor in mijn dikke darm was groot. Zo groot, hij zat aan het begin, dat men het hele achterliggende darmstelsel niet had kunnen bekijken. De arts gaf aan dat men bang was dat de tumor was doorgegroeid, verder het lichaam in (hoe/wat heb ik nooit begrepen, toen durfde ik het niet te vragen en later heb ik er niet meer naar wíllen vragen). Maandagochtend 10.00 uur moest ik direct terugkomen om foto's te maken. Een operatie zou op korte termijn worden ingepland.
En na zo'n gesprek mag je naar huis en is het weekend. Wat moet je dan? Het enige wat je dan kan doen is – zo was ook onze eerste actie toen Mathijs precies drie jaar eerder ziek werd – zorgen dat je weet in welk ziekenhuis je het beste af bent. Wat natuurlijk ook een poging is om te proberen zelf weer een beetje grip op de situatie te krijgen. Dat weekend hebben wij verschillende mensen in de omgeving gevraagd naar hun ervaringen en adviezen met deze ziekte en met dit ziekenhuis. Een aantal gaf aan dat je nooit in het Flevoziekenhuis terecht moest komen: “mij krijgen ze daar nimmer op de plank”. Andere gaven aan dat ze wel een goede ervaring hadden, maar dan wel specifiek met die ene chirurg.
Maandagochtend werden de foto's gemaakt. Direct heb ik aangegeven – ook gezien de adviezen – te willen rondkijken of ik naar een ander, meer gespecialiseerd ziekenhuis zou gaan. O.a. had mijn broer via-via een spoedafspraak in HET kankerziekenhuis van Nederland, het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis kunnen regelen op woensdagochtend. Maar dan zou ik wel alle medische gegevens vanuit het Flevo bij mij moeten hebben. Petje af voor de maag-darm- en leverarts in het Flevoziekenhuis die ik dit vroeg, er werd direct alle medewerking verleend. Krap 24 uur later lag er een keurig second-opiniondossier bij de balie van het ziekenhuis voor mij gereed.
In het AvL-ziekenhuis was men die woensdagochtend snel met mij klaar. Alle gegevens die nodig waren bleken in het dossier aanwezig. “Wij kunnen u voorlopig niet helpen, sprak de jonge arts. De komende vier weken zijn alle operatiekamers volgepland. Gezien wat ik op de foto's zie zou ik als ik u was niet zo lang wachten.” Huh, beetje cryptisch niet? Ik keek de man wat verbaasd aan. En omdat hij niets meer zei stelde ik dan maar de vraag: “u bedoelt dat ik naar een ander ziekenhuis moet gaan waar ik sneller geopereerd kan worden?” “Als ik u was zou ik niet het risico lopen langer te wachten”, was zijn antwoord.
In de auto terug meteen de mogelijkheden doorgelopen. Er was blijkbaar erg grote haast bij. Nog een derde ziekenhuis bezoeken zou tijd gaan kosten. Het Flevo had aangegeven in een week of twee te kunnen opereren. De huisarts had toegezegd “ik regel voor jou die specifiek chirurg”. De knoop doorgehakt en meteen doorgereden naar het Flevo om aan te geven dat ik daar onder het mes zou 'willen'. De volgende dag was ik al ingepland voor de operatie een week later. Nog steeds hulde voor de snelheid en de hulp toen.
Inmiddels wat afgedwaald van het begin van het stukje, de ziekenhuis Top Tien. Maar het voorgaande geeft goed aan hoe ik – en dagelijks vele anderen die dit soort berichten te horen krijgen – geholpen zou zijn met een betrouwbare lijst waaruit duidelijk wordt in welk ziekenhuis je voor welke behandeling het beste af bent.
We gaan nog even door want in die lijst van het Algemeen Dagblad krijgt het Flevoziekenhuis voor patiëntentevredenheid het cijfer 3. En scoort daarmee op dit onderdeel echt in de onderste regionen van de lijst. Gezien het voorgaande deel van het verhaal zou je zo'n lage score niet verwachten. Maar het is net als in veel andere instellingen en bedrijven: 't is maar net welke medewerker je treft. De chirurg die mij 30 september 2007 opereerde kwam bij onze eerste afspraak de deur van de spreekkamer binnen en straalde meteen uit: “bij mij ben je in goede handen”. En dat is ook gebleken. Ook bij de oncoloog waar ik nog steeds onder behandeling sta heb ik een zeer goed gevoel. Van meet af aan heeft hij – ook als ik wat kritische vragen stelde – altijd zo goed en eerlijk mogelijk geantwoord. Waar het helemaal fout ging was op de afdeling Chirurgie, waar ik direct na de operatie 30 september 2007 op terecht kwam. Al snel had ik door dat ik mij daar níet veilig voelde. En dat is slecht. Als patiënt heb je te maken met heel veel gevoelens die over elkaar heen tuimelen. Je voelt je gigantisch onzeker, je bent in een maalstroom van diepe ellende terecht gekomen. Wat heb ik precies? Hoe erg is het? Wat gebeurt er allemaal met mij? En wat zal er morgen weer gebeuren?”. Een ander gevoel is gigantische


Terug naar de ziekenhuis Top 100 van het AD. Goed voor iedereen dat dit soort lijsten er komen. Volledig 100% betrouwbaar zullen ze vast nog niet zijn. Maar een richting geven ze wel. En ze dwingen ziekenhuizen om de zorg voor de patiënten te verbeteren.