Mathijs stierf mei 2008 op 10-jarige leeftijd aan kanker. Hij is de helft van zijn leven ziek geweest. Net als voorgaande zes jaar doet er ook in 2016 weer een Buitenboys Mathijs Douwe Team mee aan Alpe d'HuZes. Via deze site zijn de voorbereidingen door het team voor de beklimming op 2 juni te volgen. U kunt ons steunen door te doneren, zie de rechterkolom van dit weblog. Uw sponsorbijdrage gaat voor 100% naar KWF-kankerbestrijding. Vragen? Mail naar alpjeop2010@gmail.com
zondag 24 januari 2010
Méér onderzoek naar kanker kost méér geld
En de honderdste donatie is binnen! Dankzij dhr. Van 't Hof weer 50 euro voor KWF-kankerbestrijding.
Onderzoek naar kanker kost veel geld. De afgelopen jaren zijn grote vorderingen gemaakt in de strijd tegen kanker. De kansen van kinderen en volwassenen om te genezen van kanker zijn fors toegenomen. Maar we zijn er nog niet. Alleen door meer geld voor onderzoek bijeen te krijgen kan de strijd tegen kanker uiteindelijk worden gewonnen.
In het blad KiKa-nieuws – ook een goed doel! – stond in december een interview met Maarten Egeler, kinderarts in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met kanker door middel van beenmergtransplantatie. “Het gaat dan vaak om kinderen bij wie eerdere therapie helaas niet heeft geholpen of waarbij kanker is teruggekomen.” Een beenmergtransplantatie is dan de laatste kans op genezing. “Kort gezegd komt het er op neer dat we, na de voorbehandeling bestaande uit chemotherapie met of zonder radiotherapie om de kankercellen te doden, proberen via een beenmergtransplantatie het immuunsysteem zodanig te activeren en te stimuleren dat het de laatste resterende kankercellen kan overwinnen. Dat lukt op dit moment bij zo’n 60% van de kinderen die bij ons terecht komen. Dat is knap, maar er is dus ook nog veel te winnen.”
Momenteel doet Egeler nieuw onderzoek naar een nieuwe behandeling van ‘uitbehandelde’ kinderen met een solide (= duidelijk aanwijsbare) tumor. “Als we er straks bij vijf patiënten in slagen om zonder te grote bijwerkingen het immuunsysteem te vervangen door het immuunsysteem van één van de ouders, dan zal de volgende stap zijn dat dit nieuwe systeem ook nog een extra tegen de kankercellen te stimuleren. En als dat allemaal verloopt zoals wij in het laboratorium hebben kunnen aantonen, dan zou dat echt een doorbraak betekenen voor met namen kinderen bij wie al het vorige heeft gefaald. We zijn in zes jaar tijd – dankzij de financiering van het onderzoek door KiKa – van idee via het laboratorium tot de praktijk gekomen – dat is echt ongelooflijk snel.”
Onderzoek vergroot de kansen voor kinderen. Én volwassenen. Om meer onderzoek te doen is – voorlopig – nog steeds veel geld nodig.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten