Afgelopen zondag ging het programma Zembla over 'hoe vind ik het beste ziekenhuis als ik kanker heb'. Het was onthutsend om te zien, zoveel onduidelijkheid de ziekenhuizen bewust in stand houden. En maar om één reden: ze weigeren hun gegevens, bv over het aantal mensen dat in hun ziekenhuis tijdens een operatie sterft, beschikbaar te stellen. Zij willen voorkomen dat er – zo zeggen ze in het programma – 'reputatieschade' ontstaat.
Maar als patiënt heb je natuurlijk alle belang bij deze cijfers. Want, zo maakt de Zembladocumentaire duidelijk, het maakt nogal uit in welk ziekenhuis je terecht komt als je kanker hebt. In het ene ziekenhuis heb je veel meer kans de kanker te overleven dan wanneer je in een ander ziekenhuis wordt behandeld!!! Letterlijk zegt de voorzitter van de Commissie die dit alles recent heeft onderzocht in Zembla: “Sommige ziekenhuizen zijn niet van voldoende kwaliteit.” Maar welke ziekenhuizen dat dan zijn, nee dát wil hij niet zeggen. Maar wel geeft hij aan dat als hij zelf kanker zou hebben hij zelf niet zomaar naar het eerste beste ziekenhuis in zijn buurt zou gaan. Want de artsen hebben zelf die cijfers natuurlijk allemaal wel en weten waar ze met welke vorm van kanker in welk ziekenhuis het beste af zijn!
Zembla heeft, na veel speurwerk, toch wat cijfers op een rij kunnen zetten. Uiteraard heb ik meteen gekeken naar de cijfers m.b.t. heroperaties bij dikkedarmkanker. Bij dikkedarmkanker, wat ik had, snijdt de chirurg het door kanker besmette deel uit de dikkedarm. Daarna zet hij de twee gezonde delen weer aan elkaar. Bij operaties aan de dikkedarm is er een groot risico dat die naad gaat lekken en de patiënt overlijdt. Men probeert dan met een nieuwe spoedoperatie de problemen op te lossen, maar meestal is het dan al te laat en de patiënt overlijdt aan de gevolgen van het lekken. Dit is bijvoorbeeld Jos Brink overkomen.
Hoe staat het Flevoziekenhuis in het overzicht? Uiteraard ben ik daar als patiënt van dit ziekenhuis benieuwd naar. Het Flevoziekenhuis blijkt een middenmotor. Niet iets wat mij echt blij maakt. Nu had ik september 2007 weinig keus: Mathijs was twee maanden eerder door de artsen opgegeven en het was duidelijk dat het voor L. onmogelijk zou zijn om mij dagelijks in een ander ziekenhuis op te zoeken. We hebben bv. even gedacht aan behandeling in het AMC of het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis. Maar even doordenkend over file-problemen en tijd deze gedachte snel laten varen. En wat blijkt nu?
Aantal heroperaties dikkedarmkanker in Flevoziekenhuis in Almere 6,09%. In het AvL 10,09% en in het AMC 10,57%. Het beste was je in 2008 af in het Bovenij-ziekenhuis (Amsterdam) en het ziekenhuis in Heerenveen: 0 (ja nul!) procent heroperaties. Het ziekenhuis van Emmen is hekkensluiter: bij 17,14% patiënten moest een heroperatie worden uitgevoerd! (http://zembla.vara.nl/Darmkanker-gerangschikt-op-zie.6849.0.html#c24716 )
Snap jij het? Ik niet, altijd gedacht dat je in een academisch ziekenhuis beter af zou zijn. Maar in de Zembla-uitzending maken ze heel duidelijk dat expertise van arts én team veel belangrijker is. En natuurlijk: veel van die operaties doen. Oefening baart kunst.
Ondertussen tast je – zolang dit soort cijfers niet openbaar wordt – als patient in het duister. Waar moet ik heen voor de beste behandeling? Meer transparantie in de zorg is ook op dit punt letterlijk van levensbelang.
De uitzending is te zien via uitzendinggemist http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=25047&tx_ttnews[backPid]=1972&cHash=87260f430f
Geen opmerkingen:
Een reactie posten