Van de week kreeg ik het weer een keer te horen: “Ik geef niets aan KWF-kankerbestrijding. Want er worden nauwelijks vorderingen gemaakt in de strijd tegen kanker.” Wat het helemaal ongelooflijk maakt is dat degene die de opmerking maakte ruim een jaar geleden zelf kanker kreeg. Inmiddels gaat het gelukkig beter met hem. Maar begrijpen doe ik het niet. Sterker, ik reageerde boos. Ook niet de beste reactie...
Maar onderzoek werkt wel. Vroeger betekende kanker krijgen dat je onherroepelijk dood zou gaan. Onderzoek heeft betere behandelingsmethoden opgeleverd, zodat een steeds groter aantal mensen kan genezen van kanker of een langere periode verder kan leven met kanker. Nee, nog niet allemaal.
Deze week werd bekend dat in het onderzoek naar hersentumoren een belangrijke doorbraak is bereikt. Mede met steun van de Stichting Stop Hersentumoren ( http://www.stophersentumoren.nl/ )is weer een flinke stap gezet in de strijd tegen kanker, zie de video + bericht hieronder. En geld voor onderzoek naar oorzaken, het bestrijden en het zo goed mogelijk leven met kanker blijft dus nodig.
Veelbelovende resultaten in strijd tegen terugkeer kwaadaardige hersentumoren
Verantwoordelijk enzym voor groei agressieve hersentumoren ontdekt
13 september 2010
De overlevingskans voor patiënten met een glioblastoma multiforme (GBM) - de meest voorkomende en tegelijkertijd meest agressieve vorm van hersentumoren - is tot nu toe praktisch nul. Dit komt door het zelfherstellende vermogen van de tumorcellen na operatie en bestraling: de tumor komt simpelweg terug. De Neuro-oncology Research Group (NRG) van VU medisch centrum, onder leiding van co-director en moleculair bioloog Tom Würdinger, heeft het enzym verantwoordelijk voor dit zelfherstellende vermogen ontdekt: 'Door dit enzym uit te schakelen, kunnen we de kankercel ontregelen, waardoor hij zichzelf als het ware opblaast.' Hiermee is in potentie een effectieve aanvullende behandelmethode ontdekt voor deze zeer agressieve en vrijwel altijd dodelijke kankersoort. Deze doorbraak is 13 september gepubliceerd in Cancer Cell, wereldwijd een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van oncologisch onderzoek.
Tom Würdinger, die eveneens verbonden is aan Harvard, legt het belang van deze ontdekking uit: 'Tot nu toe zijn de behandelingen voor deze aandoening palliatief van aard, omdat we simpelweg niet wisten waardoor deze tumoren elke keer weer terugkwamen: na een succesvolle operatie en aanvullende chemotherapie vonden we vrijwel zonder uitzondering na zes maanden weer een nieuwe tumor op de hersenscan. Nu we weten welk enzym hier verantwoordelijk voor is, zijn we een grote stap verder in de ontwikkeling van een potentieel medicijn.' Würdinger benadrukt dat de resultaten weliswaar hoopgevend zijn, maar dat er nog een lange weg te gaan is voordat er een effectief medicijn ontwikkeld zal zijn.
Würdinger werkt bij dit onderzoek nauw samen met VUmc-artsen Shahryar Mir (kinderoncologie) en Philip de Witt Hamer (neurochirurgie), een op het oog aparte combinatie voor zulk fundamenteel onderzoek. Würdinger: 'In VUmc werken medisch specialisten en onderzoekers zo nauw samen, omdat we op elkaars lip zitten. Er is letterlijk een brug geslagen over de Amsterdamse Boelelaan tussen mijn werkplek en het ziekenhuis. Ik krijg van de neurochirurgen kankercellen aangeleverd die een uur geleden uit iemands hoofd zijn verwijderd. Dat is van onschatbare waarde voor ons onderzoek: from bench to bedside, letterlijk.
(Bron: http://www.vumc.nl/zorg/nieuws/4561612/ )
Mathijs stierf mei 2008 op 10-jarige leeftijd aan kanker. Hij is de helft van zijn leven ziek geweest. Net als voorgaande zes jaar doet er ook in 2016 weer een Buitenboys Mathijs Douwe Team mee aan Alpe d'HuZes. Via deze site zijn de voorbereidingen door het team voor de beklimming op 2 juni te volgen. U kunt ons steunen door te doneren, zie de rechterkolom van dit weblog. Uw sponsorbijdrage gaat voor 100% naar KWF-kankerbestrijding. Vragen? Mail naar alpjeop2010@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hai Niek,
BeantwoordenVerwijderenmaak je maar niet boos, want dat is zinloze energie verspillen. Gelukkig zijn er wel mensen, die geloven in meer onderzoek.
Keep up the good work boy!