... horen wij toch regelmatig als wij bezig zijn actie te voeren voor Alpe d'HuZes. Gelukkig zorgt voldoende onderzoeksgeld (in Nederland ingezameld door o.a. KWF, Stop Hersentumoren, KiKa en Alpe d'HuZes) dat er vooruitgang wordt geboekt in de strijd tegen kanker.
Vorige week is weer een grote stap voorwaarts gemeld. De Universiteit van Utrecht heeft een een soort super-MRI ontwikkelt die gelijktijdig én kijkt waar de tumor zit én bestraalt. Op dit moment zijn dit twee gescheiden trajecten. Dus je gaat naar het ziekenhuis, krijgt een MRI en dagen (soms weken...) daarna wordt je bestraald.
Het grote voordeel van deze nieuwe machine is dat het bestralen straks heel veel preciezer kan. En dat is weer belangrijk, want met het huidige bestralen wordt - voor de zekerheid, alle kwade cellen moeten worden geraakt - een veel groter vlak bestraalt dan de tumor. Gezond weefsel wordt daarmee aangetast en o.a. bij het bestralen in de hersenen kan dit veel schadelijke gevolgen hebben. Dit geldt zeker voor bestraling bij kinderen - zoals Mathijs - die een hersentumor hebben.
In de Tros-Nieuwsshow afgelopen zaterdag (19/2) was de hoogleraar te horen die deze machine ontwikkelt. Hij gaf helder het belang van deze doorbraak aan: met deze nieuwe MRI-versneller is het mogelijk tumoren die nu nog alleen operatief kunnen worden verwijderd, zoals in de nieren of de slokdarm, met bestraling te verwijderen. Bedenk je zelf even hoeveel ellende en leed deze doorbraak mensen in de toekomst kan besparen. Geen zware en hoog-risico-operaties meer omdat je borst-, hersen-, darm- of een andere vorm van kanker hebt...
Voor het radiofragment, klik hier: http://radio.tros.nl/?page=detail&p=45688&type=broadcast&col=left&userPage=nieuwsshow
Momenteel bezit de Universiteit van Utrecht een proto-type, in de zomer hoopt men de eerste echt werkende MRI-scanner ter wereld te hebben.
Onderzoek helpt in de strijd tegen kanker. De missie van Alpe d'HuZes is dat er over 10 jaar geen mensen meer door deze ziekte sterven.
Nieuwe MRI-versneller scant en bestraalt tumor
Bij de Universiteit Utrecht is samen met Philips een apparaat ontwikkeld, waarmee een tumor in het lichaam kan worden opgespoord en tegelijkertijd kan worden bestraald. De zogeheten MRI-versneller maakt het mogelijk tumoren die nu nog alleen operatief kunnen worden verwijderd, zoals in de nieren of de slokdarm, met bestraling te bestrijden.
Revolutie
Hoogleraar klinische fysica en grondlegger van het apparaat Jan Lagendijk denkt dat de MRI-versneller een revolutie in de radiotherapie is. "Nu je de tumor kan zien, kan je op hetzelfde moment stralen mee gaan sturen om hem aan te pakken. Het is eigenlijk alleen een kwestie van goed schieten", zei hij woensdag in het vakblad Medisch Contact. De eerste patiënten zullen binnen een jaar met het nieuwe apparaat worden behandeld, verwacht Lagendijk.
Innovatie
Probleem bij de tot nu toe gebruikelijke radiotherapie is dat de tumor tijdens de bestraling niet is te zien. De tumor beweegt ook voortdurend door bewegingen in het lichaam, onder andere door ademhaling en darmen. Radiotherapeuten kunnen daardoor niet voorkomen dat er altijd ook wat gezond weefsel wordt geraakt door de straling.
Gericht bestralen
De MRI-versneller schiet plaatjes tijdens de bestraling. Daardoor is heel gericht bestralen mogelijk. Lagendijk verwacht dat het ook mogelijk zal zijn om de straling naar het centrum van de tumor wat sterker te maken dan de rest. In Utrecht wordt een Centrum voor Beeldgestuurde Oncologie gebouwd, waarin de MRI-versneller komt te staan en waar verder onderzoek zal worden gedaan. Omdat ook elders in de wereld aan dergelijke apparaten wordt gewerkt, is er veel belangstelling voor het Utrechtse centrum. (ANP)
(Bericht overgenomen van de site http://www.medischondernemen.nl/Nieuws/nieuwe-mri-versneller-scant-en-bestraalt-tumor.html )
Geen opmerkingen:
Een reactie posten