Twitterberichten

#wijgaandoor: juni 2016 fietst er opnieuw een Buitenboys Mathijs Douwe Team de Alp d'Huez op om geld in te zamelen voor kankerbestrijding

dinsdag 10 mei 2011

Snap 't niet

Alpe d'HuZes blijft mij verbazen. Hoe kan het dat een actie van een paar mensen zes jaar terug, zij bedachten dat het wel aardig zou zijn om zes keer een Alp op te fietsen, kan uitgroeien tot een groots evenement met dit jaar ruim 4.000 deelnemers en - dat staat vast - volgende jaar nog veel meer deelnemers. Plus het belangrijkste: een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste jaarlijkse inzamelingsactie en dit jaar 20 miljoen op gaat halen?

In mijn werk hou ik mij tegenwoordig bezig met energiebesparing. Een onderwerp dat - net als Alpe d'HuZes - ook 'maatschappelijk nuttig' is. Bij Alpe d'HuZes zamel je geld in voor het goede doel kankerbestrijding. Bij energiebesparing draag je zonder meer bij aan een betere planeet, óók een lovenswaardig doel. Een groot verschil is dat je bij het ene doel er zelf niets beter van wordt (Alpjes opfietsen) en bij het andere doel hou je zelfs geld over als je het goed doet (minder energieverbruik = lagere energierekening). Hoe kan het nou dat het met die energiebesparing maar niet wil lukken (vorig jaar is er in Nederland meer energie verbruikt dan ooit tevoren), terwijl het andere doel jaar op jaar beter scoort en meer geld opbrengt?

Ik heb geen verklaring, ik snap het gewoon niet. In heel het land zijn al maandenlang tienduizenden mensen bezig om geld in te zamelen voor Alpe d'HuZes. Zonder dat iemand hun dwingt, of ze er zelf beter van worden. Integendeel, de organisatiekosten van dit alles (ook de kosten voor reis en accommodatie in Frankrijk) dragen de deelnemers aan Alpe d'HuZes zelf. Toertochten worden georganiseerd, golftoernooien,benefietsconcerten, loterijen, broodjes gebakken, etc etc. Miljoenen Nederlanders doneren voor Alpe d'HuZes. En de hele Alpe d'HuZes-organisaties draait voor 100% op vrijwilligers, er is bij Alpe d'HuZes geen enkele betaalde kracht. Wat drijft al deze mensen? En waarom - als ze toch een goed doel willen steunen - doen ze dit wel voor Alpe d'HuZes maar niet voor een Hartstichting, Kika of Natuurmomnumenten? Ik snap het na twee jaar nog steeds niet.

Recent is de voorzitter van Alpe d'HuZes, Coen van Veenendaal, na zes jaar trouwe dienst afgetreden. Hij heeft de hele actie Alpe d'HuZes samen met o.a. Peter Kapitein in gang gezet. En dit tot een geweldig succes gemaakt. Nu hij geen voorzitter meer is heeft hij vast heel veel tijd over nu. Hij moet snappen hoe je mensen in beweging krijgt.

Energiebesparing is voor de toekomst van de wereld van groot belang. 1 + 1 = 2: misschien een idee, Coen for minister?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten