Twitterberichten

#wijgaandoor: juni 2016 fietst er opnieuw een Buitenboys Mathijs Douwe Team de Alp d'Huez op om geld in te zamelen voor kankerbestrijding

zaterdag 3 mei 2014

Waarom wij toch weer meedoen aan Alpe d'HuZes

Op 5 juni sta ik met Fredrieke onderaan de Alp om die dag - samen met duizenden anderen - de kanker verder de hoek in te slaan. Já, wij doen weer mee met Alpe d'HuZes, ook na alles wat er afgelopen negen maanden rond de organisatie Alpe d’HuZes heeft gespeeld. Wat er is gebeurd is vreselijk stom. De schade die dit goede doel heeft opgelopen is aanzienlijk. Maar tóch doen wij weer mee, als fietser en vrijwilliger.


Vrijdag 23 augustus 2013
Om 16.00 uur sms’t L mij dat er op radio en tv gedonder is over de geldbesteding van Alpe d’HuZes. Net als anderen lezen, horen en zien wij die avond met verbazing en verontwaardiging wat er allemaal is gebeurd. Coen van Veenendaal - de oud-voorzitter die jarenlang verkondigde dat elke Ad6-er „zich onbaatzuchtig in moet zetten voor de kankerbestrijding" - blijkt zelf al enige jaren te verdienen aan Alpe d’HuZes. Hoe kan het! Razend ben ik. Dezelfde avond zien wij Johan de Waal (de huidige voorzitter) op tv zeggen dat hij afstand neemt van de uitbetalingen aan Coen.



 ‚Coen van Veenendaal heeft zich verrijkt’ 
Coen van Veenendaal had - als oprichter en boegbeeld van de non-costorganisatie Alpe d'HuZes (Coens woorden) - nooit mogen verdienen aan Alp d'HuZes. Nooit. Wat een stomme fout is hier in 2011 gemaakt. Het toenmalige bestuur van Alpe d’HuZes stemde er mee in dat Coen - via de apart opgerichte Stichting Inspire2live  - betaald zou worden voor zijn werk bij Inspire2live. Voorwaarde was dat hij dan af zou treden als voorzitter van Alpe d'HuZes. Formeel was Coen dus geen bestuurslid meer, maar trad hij in dienst van de aparte stichting Inspire2live die werd gefinancierd met Alpe d'HuZesgeld. Alles ging volgens de regels. 
Maar niet alles wat volgens de regels (juridisch) mág moet je ook doen. Marokkanen als groep uitmaken voor criminelen mag in Nederland, maar is weinig respectvol naar alle Marokkanen. 130 km rijden op de snelweg mag, maar moet je niet doen als je je kleinkinderen ook nog een leefbare wereld gunt. Juni 2013 boven op de Alp op een podium  staan verkondigen dat iedereen zich onbaatzuchtig in moet zetten voor Alpe d’HuZes én gelijktijdig via een juridische constructie zelf een inkomen halen uit de bijeengefietste Alpe d’HuZesgelden mag, maar moet je gewoon niet doen omdat het voor velen binnen en buiten Alpe d’HuZes een onbegrijpelijk beeld oplevert.
Inmiddels, 9 maanden later, is het beeld over Coen gelukkig - ook bij mij - wat genuanceerd. Voor die 160.000 euro die hij heeft ontvangen heeft hij anderhalf jaar gewerkt. En iedereen die hem van Alpe d’HuZes kent weet dat  hij dit werk met hart en ziel heeft gedaan. Méér dan 40 uur per week. Als je daarbij betrekt dat van die 160.000 euro ook belasting, pensioen, verzekeringen etc. moeten worden betaald kan je niet volhouden dat Coen zich in die anderhalf jaar heeft 'verrijkt'. Maar desondanks, het beeld van een oprichter van een anti-strijkstokorganisatie die er zelf in het verborgene aan heeft verdiend blijft. En voor dat beeld hebben Peter, Coen, Johan en alle anderen die in 2011 in bestuur en kader zaten zelf gezorgd.


Afstand nemen van Coen door KWF en bestuur Alpe d'HuZes
Waarom heeft Johan die vrijdagavond zo veel afstand genomen van de grondlegger van Alpe d'HuZes? Ook KWF nam die zaterdag al heel snel afstand van Coen. Dat gaf verbazing, ook bij mij. Immers, alle subsidietoekenningen van Ad6-gelden worden vooraf eerst goedgekeurd door een speciale Alpe d’HuZes-commissie ván KWF? Toch heb ik steeds wel begrip gehad voor de opstelling van KWF. De maandag na het tumultueuze weekend startte de KWF-collecteweek. Wat zouden de vrijwilligers van KWF die langs de deuren zouden gaan moeten zeggen over de rel die rond Alpe d'HuZes was ontstaan? In het oog van de media-orkaan kon KWF weinig anders doen dan afstand nemen. In het belang van de collecte-opbrengst én in het belang van hun vrijwilligers die tijdens de deurcollecte vele vragen zouden krijgen. Vreemd vond ik wel dat Johan de Waal als voorzitter van Alpe d’HuZes direct al vrijdagavond 23 augustus afstand nam van Inspire2live/Coen. Waarom? ik weet het niet. Was het een bewuste keus? (waarom dan?) Was het een schrikreactie? Want Johan, en vele anderen in de top van Ad6, waren wél op de hoogte van de Inspire2live-constructie met Coen. Sterker nog, zij hebben er zelfs als bestuursleden en kader mee ingestemd! Maar draai ook het verhaal eens om: stel dat Johan die bewuste vrijdagavond in de media géén afstand had genomen van Coen en I2L, wat was er dan gebeurd? Dan had hij de constructie met Coen dus publiekelijk in de pers moeten gaan verdedigen. Een onmogelijk verhaal was dat geworden. Ik denk dat er dan nu geen Alpe d'HuZes meer zou hebben bestaan.


5 juni
Alpe d'HuZes is niet van Coen, Peter of Johan. Alpe d'HuZes is van álle deelnemers en vrijwilligers samen. Je kan een ad6-er niet vergelijken met een vrijwilliger bij KWF, alleen al niet omdat je als deelnemer ontzettend veel werk moet verzetten om het jaarlijkse startgeld (minimaal 2.500 euro) bijeen te brengen. Afgelopen jaren zijn er weken geweest dat wij voor ons team 30-40 uur bezig waren met acties bedenken, voorbereiden en uitvoeren om maar aan voldoende startgeld (en liefst méér) te komen. Zo wordt Alpe d'HuZes een (flink) deel van je leven. En daarom doet het ook daadwerkelijk pijn (incl slapeloze nachten rond die dagen in augustus) als er zo dom wordt gehandeld binnen de organisatie waar jíj 103% voor staat. 
Zo zal het óók pijn doen als op 5 juni geconstateerd moet worden dat er dit jaar aanzienlijk mínder geld wordt opgehaald voor de kankerbestrijding dan in 2013. Dat is niet de schuld van recessie, dat is niet de schuld van (alleen) Johan, dat is niet de schuld van het huidige ad6-bestuur. Dat is het gevolg van een ongelooflijke fout die in 2011 is gemaakt door Peter, Coen, Johan en degenen die ermee instemden dat er ad6-geld werd overgemaakt naar de stichting Inspire2live.

De leus van Alpe d'Huzes is en blijft echter 'Opgeven is geen optie'. Dat KAN ook niet. Elke dag horen duizenden mensen in Nederland dat ze kanker hebben. Elke dag sterven er honderden mensen aan kanker. Mijn 'politieke vader' Theo hoorde afgelopen week dat hij door de kanker nog maar een beperkt aantal maanden te leven heeft. Voor hem fiets ik 5 juni die Berg weer op.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten