Twitterberichten

#wijgaandoor: juni 2016 fietst er opnieuw een Buitenboys Mathijs Douwe Team de Alp d'Huez op om geld in te zamelen voor kankerbestrijding

dinsdag 19 oktober 2010

"Alsmaar maffer voor het goede doel"

(overgenomen uit Metro vandaag (19/10/10), geschreven door Milou van der Will. Foto: Luc Lodder)

Goede doelenorganisatie ziet toename in extreme prestaties die geleverd worden / Recordbedrag 12 miljoen euro voor actie KWF-Kankerbestrijding / “Het is de combinatie doel - uitdaging”



Extreme prestaties leveren voor het goede doel: het is helemaal in. De brancheorganisatie van goede doelen VFI ziet duidelijk een toename in extreme uitdagingen waar mensen zichzelf aan onderwerpen, om een leuke opbrengst aan ‘hun’ doel te kunnen doneren. “Vooral KWF- Kankerbestrijding heeft extreme voorbeelden”, aldus Cecile Cense van VFI. “Een man die een jaar lang iedere dag een marathon liep. En de jaarlijkse fietsbeklimming van de Alpe d’Huzes heeft dit jaar een recordbedrag van 12 miljoen euro opgeleverd!” Een verklaring is te zoeken in een toenemende betrokkenheid, laat Cense weten. “Met name voor gezondheidsfondsen zijn mensen bereid dergelijke prestaties neer te zetten. Vaak zijn het mensen die zelf of in hun nabijheid met de ziekte te maken hebben.” Hoofd communicatie Stan Termeer van KWF Kankerbestrijding voegt nog een oorzaak van sociologische aard toe aan de trend die naar zijn idee erg belangrijk is voor goede doelen. “Mensen zijn op zoek naar zingeving, ze willen zin aan hun leven geven. Vroeger ging dat veel meer via de kerk of de politieke partij: als katholiek gaf je aan de missionaris. Nu gaan nog maar weinig mensen naar de kerk, maar de behoefte aan zingeving is er nog.” Doen mensen dit dan alleen maar voor het goede doel? “Nee”, antwoordt Claudia van den Broek uit Ede. De 24-jarige gaat binnenkort de Kilimanjaro beklimmen voor het Catharinafonds. “Het is de persoonlijke uitdaging, gecombineerd met het goede doel.” Volgens Termeer is ook de globalisering een reden waarom mensen het zo ver zoeken tegenwoordig. “Grenzen vervagen. Vroeger dacht je er niet aan om naar Afrika te gaan, dat deden alleen avonturiers. Nu zien mensen tijdens hun vakantie met hun eigen ogen een school waar het dak lekt. Dit motiveert om zelf aan de slag te gaan en deze school te helpen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten