Twitterberichten

#wijgaandoor: juni 2016 fietst er opnieuw een Buitenboys Mathijs Douwe Team de Alp d'Huez op om geld in te zamelen voor kankerbestrijding

donderdag 28 oktober 2010

Kankerdiagnose kan en moet veel sneller: Wachten is geen optie!

(van de Alpe d'HuZessite http://www.opgevenisgeenoptie.nl/ )

Stichting Alpe d’HuZes richt Taskforce op om wachttijden voor patiënt te verkorten.


Voor bijna alle nieuwe kankers is binnen 5 dagen, en van de helft daarvan binnen 24 uur, de diagnose vast te stellen. Patiënten zitten nu nog vaak onnodig lang in onzekerheid. Stichting Alpe d’HuZes initieert een nieuwe impuls voor snelle diagnose voor alle patiënten die dat willen. Hiervoor wordt een Taskforce “Wachten is geen optie” opgericht.

Vandaag is in Amsterdam een nieuw plan gelanceerd om de diagnostiek voor kankerpatiënten in Nederland voortaan sneller te laten verlopen. Deze sneldiagnose is volgens deskundigen in verreweg de meeste gevallen haalbaar. In nagenoeg alle gevallen is diagnose binnen 5 dagen mogelijk en in meer dan 50 procent van alle soorten kanker kan er zelfs binnen 24 uur uitsluitsel over diagnose en behandeling gegeven worden aan de patiënt. In de overige gevallen is dat afhankelijk van het soort kanker, bijvoorbeeld als zeer specifieke diagnostiek nodig is.

Deze snelle aanpak vraagt om een bundeling van expertise op het gebied van diagnostiek en ziekenhuisorganisatie. De Taskforce Sneldiagnose van Stichting Alpe d’HuZes gaat deze expertise bundelen en aanbieden. KWF Kankerbestrijding steunt het initiatief van Alpe d’HuZes.


Taskforce: Wachten is geen optie!
Een drietal ziekenhuizen in Nederland heeft al zijn medewerking toegezegd aan het Taskforce Sneldiagnose-initiatief. Dit zijn het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam ((NKI-AVL), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie UMC St Radboud in Nijmegen. Zij gaan in eerste instantie hun aanwezige kennis bundelen, delen en zijn vergevorderd in het optimaliseren van hun interne processen. Het doel is om –voorzover al niet het geval- binnen een jaar de meeste nieuwe kankerpatiënten in deze instellingen binnen één dag uitsluitsel te geven over hun ziekte en de behandelmogelijkheden. Voor de overige patiënten moet dat binnen maximaal vijf werkdagen liggen, voor zover de benodigde testen dat fysiek mogelijk maken.

Voor nieuwe patiënten met serieuze verdenking van kanker geldt dat ze bij voorkeur binnen één tot drie dagen, en conform de KWF norm maximaal binnen vijf werkdagen vanaf het doorsturen door hun huisarts bij de instelling terecht moeten kunnen. Verdere concentratie van kennis in gespecialiseerde centra met voldoende capaciteit lijkt hiervoor een voorwaarde. Vanuit deze centra wordt op grond van wetenschappelijk werk en praktische ervaring op het gebied van verbetering van de organisatie van oncologische zorg de kern gevormd van het kenniscentrum. De overige participanten ondersteunen het initiatief.

Hoogleraar bedrijfsprocessen Bert Kersten van Nyenrode geeft leiding aan de opzet van de Taskforce. Kersten: “We zien als hoogleraren bedrijfsprocessen en oncologie geen onoverkomelijke obstakels. Er is geen excuus om niet aan sneldiagnose te doen.”

Ambassadeur Peter Kapitein van Alpe d’HuZes: “Dit is in het belang van de patiënt. Een aantal ziekenhuizen in Nederland is al heel proactief met het maken van snelle diagnoses. Met deze krachtenbundeling willen we ervoor zorgen dat deze sneldiagnose op alle vormen van kanker toegepast wordt. Instellingen die zich willen aansluiten, zijn van harte welkom.”

Els Borst, voorzitter van de Nederlandse Patiëntenfederatie: “Als uw ziekenhuis u geen snel antwoord geeft, zoek dan uw heil ergens anders als patiënt.”

Femke Welles van KWF Kankerbestrijding: “We hopen dat sneldiagnose de drempel verlaagt om met bepaalde symptomen naar de dokter te gaan. Men hoeft dan immers niet meer weken in onzekerheid te zitten. Hoe eerder kanker wordt ontdekt, des te groter is de kans op overleving en een minder ingrijpende behandeling.”

Wat is sneldiagnose?
Het binnen een zo kort mogelijke tijd doen van een intake in een behandelcentrum en vervolgens zo snel mogelijk informeren van de patiënt over de uitslag naar het vermoeden van kanker, inclusief het opstellen en delen van het behandelplan. Belangrijk hierbij is dat verdenking niet betekent dat er ook daadwerkelijk van kanker sprake is; naast de nieuw gestelde diagnose ‘kanker’ (ca. 80.000 gevallen in het afgelopen jaar), wordt vaker ‘geen kanker’ (ca. 480.000 keer) geconstateerd.

Voor vrijwel alle kankersoorten kan binnen 5 werkdagen (gerekend vanaf het moment van doorverwijzen door de huisarts) de complete diagnose (incl. stagering) plaatsvinden.

Nu al blijkt dat voor meer dan 50% van de kankersoorten sneldiagnose binnen 24 uur mogelijk, haalbaar en al in de praktijk aanwezig is.


Schaalgrootte
Sneldiagnose heeft ook te maken met schaalgrootte en kwaliteit van kankerzorg. Om sneldiagnose mogelijk te maken, moet een ziekenhuis immers beschikken over een zekere schaalgrootte, de nodige expertise en aanwezig personeel en instrumentarium. Bij schaalgrootte speelt met name de hoeveelheid en kwaliteit van de aanwezige kennis, de routine en ervaring bij specifieke soorten kanker een rol. Het ligt voor de hand dat de benodigde kwaliteitsverbetering in kankerzorg in Nederland hand in hand gaat met het instellen van een aantal meer gespecialiseerde behandelingscentra. Deze ontwikkeling is al succesvol ingezet op het gebied van kinderkankers met het initiatief om tot een Nationaal Kinder Oncologisch Centrum te komen.


Aanpak van deTaskforce
Om het ontwikkelen van en de verspreiding van kennis op het gebied van sneldiagnose en organisatie van kankercentra te bevorderen, gaat de stichting Alpe d’HuZes, bekend van haar fietsacties op de Alpe d’Huez, een kenniscentrum oprichten. Ook wordt er een database opgericht waarin alle kennis wordt vastgelegd en beschikbaar gemaakt voor andere instellingen, een soort kankerdiagnose-wiki dus. Op deze manier hopen de partners zo veel mogelijk instellingen in Nederland te laten meedoen aan sneldiagnose. Deelnemende instellingen worden beloond voor hun inspanningen; gedacht wordt aan een kwaliteitskeurmerk of een innovatiepremie.


Betrokken hoogleraren
De volgende personen en hoogleraren ondersteunen het Taskforce-initiatief:

Prof. dr. Gerrit Timmer, hoogleraar Operations Research, VU. Tevens oprichter en directeur van ORTEC.

Prof. dr. Albert Wagelmans, Hoogleraar Management Science, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dr. ir. Nico Dellaert, director Logistics Management Systems, Department of Technology Management, TU Eindhoven.

Prof. dr. Richard Boucherie, Hoogleraar Stochastic Operations Research, Universiteit van Twente.

Prof. dr. Ronald Does, hoogleraar en managing director IBIS, Universiteit van Amsterdam.

Prof. dr. Bert Kersten, hoogleraar Bedrijfswiskunde i.h.b. bedrijfsprocessen VU, tevens hoogleraar Nyenrode voor bedrijfsprocessen en IT.

Prof. dr. Wim van Harten, hoogleraar Universiteit Twente en Raad van Bestuur Nederlands Kanker Instituut AntoniAntonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Prof. dr. Harry Bartelink, Universiteit van Amsterdam, Nederlands Kanker Instituut.

Prof. dr. Emile Voest, Universiteit van Utrecht, UMCU, hoofd Oncologie.

Prof. dr. Han van Krieken, Universiteit Nijmegen, Radboud Universitair Centrum voor Oncologie, Pathologie.

Mevrouw dr. Els Borst, Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten.

Prof. dr. Ger Koole, hoogleraar Optimalisatie Bedrijfsprocessen VU.

De Taskforce wordt ontwikkeld op initiatief van de stichting Alpe d’HuZes. Dit initiatief wordt ondersteund door KWF Kankerbestrijding en enkele zorgverzekeraars.


Meer informatie
Voor vragen over dit persbericht en de achtergronden van sneldiagnose kunt u contact opnemen met: Stichting Alpe d’HuZes, Bart Veilbrief 06 - 2648 8198.

Voor meer informatie over Alpe d’HuZes zie www.opgevenisgeenoptie.nl

Voor meer informatie voor patiënten zie: www.kwfklachtadvies.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten