Twitterberichten

#wijgaandoor: juni 2016 fietst er opnieuw een Buitenboys Mathijs Douwe Team de Alp d'Huez op om geld in te zamelen voor kankerbestrijding

donderdag 2 december 2010

"Ziekenhuizen moeten niets achterhouden"

Ziekenhuizen hebben er lang over gedaan om het onderstaande 'te zien'. En nog zijn ze niet scherp: "Wanneer de ziekenhuizen patiënten wel inzage kunnen geven in hun prestaties, is niet bekend. Daarover is binnen de NVZ niks afgesproken".

Het salaris is nog steeds belangrijker dan de patient.




Uit: Trouw 2 december


'Ziekenhuizen moeten niets achterhouden';
Inspectie: Niet meer van deze tijdPatiënt mag weten waar beste hulp is
(Jeroen den Blijker )

amsterdam - Ziekenhuizen moeten open kaart spelen over de kwaliteit van hun zorg. Nu onthouden ze cruciale informatie aan patiënten die op zoek zijn naar de beste arts. Dat zegt Wim Schellekens, hoofdinspecteur Curatieve gezondheidszorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag in Trouw.

Hij vindt het niet meer van deze tijd dat ziekenhuizen gegevens achterhouden. Ziekenhuizen weten bijvoorbeeld precies hoe goed of slecht ze zijn in het behandelen van kanker, maar dat houden ze voor zichzelf. De Integrale Kankercentra verzamelen voor de ziekenhuizen cijfers, onder meer over de overlevingskansen van patiënten vijf jaar na de behandeling, maar ook over complicaties en recidive: hoe vaak een ziekte weer de kop opsteekt. ,,Hierbij gaat het om de gouden standaard voor de kwaliteit van kankerzorg", zegt Schellekens. ,,Alleen met deze gegevens in de hand kun je een gefundeerd waardeoordeel uitspreken over de kwaliteit van deze zorg." De hoofdinspecteur vindt de zwijgzaamheid van de ziekenhuizen niet meer van deze tijd. ,,Mag je als patiënt misschien weten waar je het best geholpen kunt worden?"

Ziekenhuizen zijn de laatste jaren opener geworden, maar vooral over hun zorgproces, bijvoorbeeld wachtlijsten en klantvriendelijkheid. Of de geleverde zorg ook het gewenste resultaat oplevert, valt daarbuiten. Schellekens wijt dat vooral aan vrees voor reputatieschade.

De Vereniging van Ziekenhuizen, de NVZ, is het eens met Schellekens dat patiënten recht hebben op informatie. ,,We werken ook hard aan het beschikbaar maken van informatie, zoals ook de Inspectie weet. Maar het mag wat ons betreft ook wel wat sneller", zegt een woordvoerder. Hij noemt de materie heel complex. De ene patiënt is de andere niet, vaak is er sprake van verschillende ziekten tegelijk. De informatie over de behandeling moet dus worden gecorrigeerd naar complexiteit en leeftijd van de patiënt. ,,We willen dat vooral zorgvuldig doen, om onnodige onrust te voorkomen", aldus de NVZ. De oproep van Schellekens staat niet op zich. Afgelopen zomer deed KWF Kankerbestrijding hetzelfde nadat uit een KWF-studie bleek dat de kankerzorg in Nederland wel goed is, maar niet overal even goed. Zo is de kans op overlijden na een operatie voor dikkedarmkanker in het ene ziekenhuis bijna twee keer zo groot als in het andere. Ook een vandaag te presenteren IGZ-onderzoek naar borstkankerzorg laat grote variatie zien. Het ene ziekenhuis kiest bijvoorbeeld vaker voor een borstbesparende operatie dan het andere. Vooral traditioneel opgeleide chirurgen hebben een voorkeur voor borstamputatie. Toch is de borstkankerzorg in Nederland verantwoord, meent de IGZ. Zo hebben ziekenhuizen het aantal her-operaties fors weten te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten