Twitterberichten

#wijgaandoor: juni 2016 fietst er opnieuw een Buitenboys Mathijs Douwe Team de Alp d'Huez op om geld in te zamelen voor kankerbestrijding

dinsdag 25 januari 2011

Idee ("het is wel mooi geweest, met die kanker") - Bert Wagendorp

Column van Bert Wagendorp in de Volkskrant, 18-01-2011


Het is altijd mooi als iemand met een idee op de proppen komt waarvan je eerst denkt 'dwaasheid', 'onmogelijk', 'waangedachte van een gek', 'bizar' of 'apekool' - maar dat na te zijn ingedaald de vraag bij je oproept waarom die gewaagde gedachte eigenlijk nooit bij jou is opgekomen, aangezien hij in al zijn onverwachtheid en spectaculaire stoutmoedigheid toch ook weer tamelijk simpel is.


Zaterdag stond er zo'n idee in de Volkskrant. 'Beste onderzoekers willen eind maken aan sterfte door kanker', stond erboven. In het Trippenhuis in Amsterdam kwamen eind vorige week tachtig kankeronderzoekers uit de hele wereld bij elkaar, zeg maar de absolute top van de branche.
De bijeenkomst stond in het teken van een project dat Understanding Life heet en dat is bedacht door de stichting Inspire2Live van Jan Gerrit Schuurman, Peter Kapitein en Coen van Veenendaal. Tot dusver waren die vooral bekend als de organisatoren van Alpe d'HuZes, een jaarlijks evenement waarin mensen geld inzamelen voor kankeronderzoek door zes keer Alpe d'Huez op te fietsen.


Schuurman, Kapitein en Van Veenendaal kregen op een dag het volgende idee: het moet binnen tien jaar afgelopen zijn met kanker als dodelijke ziekte. En toen ze dat even hadden laten bezinken: laten we ervoor zorgen dat het zover komt.


Voortreffelijk idee. Het is inderdaad wel mooi geweest, met die kanker.


De drie trokken de wereld over en gingen op bezoek bij topwetenschappers op het terrein van kankeronderzoek. Toen ze klaar waren, was duidelijk dat het kon. Wat iedereen dacht, namelijk dat het nog zeker een halve eeuw zou duren voor een methode is gevonden om kanker onder controle te krijgen, bleek een onjuiste veronderstelling. Het kan binnen tien jaar. De kennis is er, de onderzoeksmethodes ook. Nu alleen de wil en het geld nog. De wil was er, in Amsterdam.


Nobelprijswinnaar James Watson (82), een van de twee ontdekkers van het dna, verzekerde de drie wakkere Hollanders dat het nog tijdens zijn leven mogelijk is - en die weet natuurlijk beter dan wie ook dat hij geen 132 zal worden.


Wetenschappers moeten samenwerken in plaats van concurreren en gegevens delen in plaats van afschermen. Gebeurt dat, dan is kanker binnen tien jaar een chronische ziekte. Niet altijd te genezen, wel altijd te controleren.


Het is mooi dat er mensen zijn die op het eerste gezicht absurde ideeën durven te koesteren en er dan ook nog gewoon achteraan gaan jagen. Dwars tegen vastgeroeste waarheden en zekerheden in, net zo lang tot ze bij een nieuwe en hoopvolle werkelijkheid zijn aanbeland en de ellende in kwestie uit de wereld kan worden geholpen.


Ik weet nog wel een paar misstanden, die ik graag op dezelfde pragmatische wijze aangepakt zou zien worden en binnen tien jaar opgelost.


Nu we weten dat een ziekte die jaarlijks miljoenen doden eist binnen tien jaar onder controle kan zijn, is het niet meer te verkopen wanneer dat doel niet wordt gerealiseerd. Op de site van Understanding Life schrijft Schuurman dat we, om kanker te kunnen genezen, het leven moeten begrijpen. 'Kanker kan ons dichterbij brengen bij wie we zijn.' Mooi zo, doet die kolerekanker ook eens wat terug.


De 1 miljard euro die het kost, is minder dan 0,1 procent van de jaarlijkse globale defensie-uitgaven, dus daar hoeven we het niet voor te laten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten